grundfolelser-250

Jeg er blandet andet uddannet hos Paul Ekman, Ph.D. i psykologi 1958, som i dag er én af de førende forskere indenfor aflæsning af følelsesudtryk i ansigtet. Han startede sin forskning i 1960’erne og opdagede, at de 7 grundfølelsers udtryk i ansigtet, i modsætning til den øvrige del af vores kropssproglig, IKKE er kulturelt betinget, men er universelt og medfødt.

Dit ansigt er dine følelsers spejl, og ifølge Paul Ekmans undersøgelser kan vi lave mere end 10.000 ansigstudtryk. Vi har, siden tidernes morgen, brugt vores ansigt til at kommunikere, hvordan vi har det og som internationalt sprog, når vi har mødt andre kulturer.

Vi lærer dog i en meget tidlig alder delvist at kontrollere og kamuflere disse følelser. Eksempelvis når vi hilser på nogen, vi ikke kan lide, lærer vi, at det er høfligst at smile, og vi lærer ikke at vrænge på næsen af maden vi får serveret. Vi lærer at beherske vores vredesudbrud og holde vores gråd tilbage. Det kan gøre det vanskeligt at aflæse andre særligt hvis du ikke er bevidst om hvad du skal kigge efter. Du får måske en fornemmelse af at noget er galt, men du har ikke noget konkret eller faktuelt at hæfte det og på og du kan ovenikøbet tage fejl. Hvis du lærer at aflæse hvilke muskler, der aktiveres i de forskellige grundfølelser, får du et værktøj til at se igennem disse kamuflerede udtryk og opnår derigennem en mere ærlig og medfølende dialog med andre mennesker.

Et kursus i de 7 grundfølelser vil hjælpe dig til at forstå og rumme dine egne og andres følelser bedre, og derigennem øge din empati, medfølelse, følelsesmæssige intelligens og din relation til andre mennesker – uanset om det er professionelt eller privat.

De 7 grundfølelser, Paul Ekman via sin forskning har fundet frem til, som kan aflæses i ansigtet, er:

  1. Glæde
  2. Vrede
  3. Afsky
  4. Tristhed
  5. Frygt
  6. Overraskelse
  7. Foragt

Der findes selvfølgelig langt flere følelser end bare de 7, men de ses som underkategorier under de overordnede 7 grundfølelser.

 

 Paul Ekman definerer følelser som:

”A process, a particular kind of automatic appraisal influenced by our evolutionary and personal past, in which we sense that something important to our welfare is occuring, and a set of psychological changes and emotional behaviours begins to deal with the situation.”

Vil du med på mit næste kursus i de 7 grundfølelser, som kan aflæses i ansigtet? Så tilmeld dig og læs mere her.

  Tilmeld nyhedsbrev
Tilmeld nyhedsbrev

Få inspiration og gratis tips om kropssprog

* Dine oplysninger behandles selvfølgelig fortroligt
×