profil-250
Referencer

“Det var en stor fornøjelse at deltage i et af Christel Seierø’s workshops om kropssprog og hvordan man aflæses folks (kundens) ansigtstræk. Christel er en formidabel formidler. Jeg kan varmt anbefale alle at opleve hendes workshops.”
Rolf Høegh – Ejer af Place2live og Resultatskaber.dk

“Tak for et rigtig godt kursus i kropssprog. Du formåede at overbringe masser af læring og konkrete anvendelsesmuligheder på en smittende og overskudsagtig måde.  Dagen bar tydeligt præg af dit store overskud både mentalt og fagligt. Skønt at opleve et menneske der i den grad har fundet sin plads i livet / fundet sit ”why”- og lever den ud i fulde drag.”
Claus Bentzen – CEO

“”Tak for en super god dag, hvor jeg fik meget mere med hjem end jeg havde turde håbe på! Fantastisk at komme på job i dag og se på fødder, ansigter, pludselige bevægelser etc – møder har fået et helt andet indhold. Jeg giver min varmeste anbefaling.”
Maria Høpfner – Afdelingschef, DR

Hvad er kropssprog og hvordan er det opstået?


Vores kropssprog har mange af sine rødder i fortiden. Både i fortiden som urmennesker og i vores tidlige barndom. Meget af vores kropssprog bunder i en overlevelsesstrategi for at sikre artens overlevelse, men kropssprog handler i høj grad også om at gøre os forståelige for hinanden, da ord kan have sine begrænsninger. Kropssprog er også præget af den kultur, vi kommer fra, og fra de erfaringer vi har gjort os i livet. Det er desuden præget af vores personlighedsmønstre og vores fysiske formåen.I urtiden, hvor sprog og tale var begrænset, var vi endnu mere afhængige af at kommunikere på andre måder. Det er vi fortsat, fordi sproget kan have sine begrænsninger. Vi bruger kroppen til at vise, hvad vi mener, til at understrege, til at beskytte os, til at dominere og underkaste og til at overvinde sproglige barrierer, når vi eksempelvis møder mennesker fra andre lande.

Det er også fra fortiden, det åbne og lukkede kropssprog stammer fra. En smule generaliseret kan man sige, at når vi er trygge og sikre, tør vi blotte vores sårbare dele – det vil sige hals, mave, bryst. Håndfladerne er som regel også synlige og åbne, fordi vi ikke behøver at gribe til våben. Er vi bange eller føler os truede, lukker vi sammen for at beskytte os selv og vores sårbare dele mod potentielle angreb. Dette gøres i dag med alt fra tasker, store halstørklæder, armene, hænder, tæpper, pudder osv. Vær dog opmærksom på, at der er en del myter omkring lukket kropssprog; eksempelvis betyder korslagte arme ikke altid, at man er lukket.

Kropssproget er som regel mere tydeligt og ærligt i den tidlige barndom, hvor vi i langt højere grad er afhængige af den nonverbale kommunikation, mens det talte sprog endnu er under udvikling. Senere i livet lærer vi så at styre, undertrykke og kontrollere det, både så det i nogen situationer er mere hensigtsmæssigt, men også fordi der er følelser og sider af os selv, vi begynder at censurere. Da vi som mennesker gør os forskellige erfaringer og vokser op i forskellige familie kulturer og med forskellige værdisæt, præges vores kropssprog også i høj grad i løbet af vores opvækst.

Kropssproget er således både nedarvet, oplevet og indlært. Det, der er nedarvet, er universelt og gælder for alle mennesker, uanset hvor i verden de kommer fra. Det oplevede og indlærte er i højere grad kulturbestemt og bestemt af evt. personlighedsmønstre og opvækst.

 

At aflæse kropssprog

Når du begynder at studere kropssprog og nonverbale signaler er det afgørende at have en stor portion nysgerrighed, evnen til at iagttage, så neutralt som muligt og at forholde sig kritisk til egne konklusioner og hypoteser.

En gestus kan have flere betydninger og derfor er det vigtigt, at du er meget bevidst om hvad du tror du ser og hvad der i virkeligheden sker.

Som observatør har vi vores egne filtre og opfattelser som slører, når vi observere andre mennesker. Vær derfor opmærksom på hvad der er dig, dine egne filtre og overbevisninger og hvad der er den anden.

Gode spørgsmål at stille sig selv kan derfor eksempelvis være:
– Hvad er min holdning/følelser for denne person?
– Hvilke forudindtagede oplevelser har jeg med denne person?
– Hvad ønsker jeg at opnå med at iagttage denne person?
– Hvad vil jeg bruge det jeg aflæser til?

Jeg afholder løbende workshops i kropssprog og nonverbal kommunikation – læs mere om næste workshop HER.

  Tilmeld nyhedsbrev
Tilmeld nyhedsbrev

Få inspiration og gratis tips om kropssprog

* Dine oplysninger behandles selvfølgelig fortroligt
×